Wat zijn millefiori kralen

De onderste groene en blauwe kralen zijn millefiori kralen
De onderste groene en blauwe kralen zijn millefiori kralen
Mix van millefiori hartjes
Mix van millefiori hartjes

De vertaling van Millefiori is die van Duizend Bloemen, waarmee de miniscule patroontjes bedoeld worden die we op de Millefiori kralen aantreffen.

Millefiore kralen zijn een voorbeeld van getrokken glaskralen al dan niet gezet in een gewonden glaskraal of getrokken glaskraal. Ze worden gemaakt in twee stappen en door twee verschillende vaklieden. De ene ambachtsman maakte alleen de gekleurde getrokken glasstaven in diverse vormen en decoraties. Deze staven (ook wel ‘canes’genoemd) werden verkocht per meter of gewicht of reeds versneden in schijfjes van enkele millimeters. De gekleurde glasstaven bevatten meerdere kleurlagen en wanneer je ze doorsnijdt zie je het bekende Millefiore motief. De doorgesneden mozaïekjes worden ook wel ‘Murrine’ genoemd.

De tweede ambachtsman was gespecialiseerd in het maken van de Millefiore kraal zelf. Een warme gewonden glaskraal werd bezet met diverse mozaïekjes (Murrines), waarna vervolgens de glaskraal werd verwarmd zodat de kraal en de kleine Murrines versmolten en de basiskraal een effen oppervlak kreeg. Er werden verschillende kleuren Murrines of juist dezelfde kleuren Murrines op verschillende manieren geplaatst op de warme kraal. Murrines kunnen door elkaar, of juist in een lange rij worden geplaatst. De mogelijkheden en variaties zijn hierdoor eindeloos.

Tegenwoordig hebben we ook een variant die qua uitvoering hierop lijkt. Denk maar eens aan fimo kralen, deze worden ook in twee stappen gemaakt, eerst de canes, dan de vorm van de kraal.